Trwa ładowanie...

logo

Logowanie:     załóż nowe konto Zapomniałeś hasła?
  Komponujesz swój talerz   Złóż zamówienie
Strona główna > Kuchnie Świata > Kuchnia Meksykańska

Kuchnia Meksykańska

Kuchnia meksykańska - sztuka kulinarna Meksyku i okolic, łącząca tradycje tubylczych Indian i wpływów hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się na m.in.kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunkach fasoli), mięsie i ostrych przyprawach (gł. papryce), pomidorach i innych warzywach.

Podstawowym surowcem w przygotowaniu wielu potraw jest Masa lub też masa nixtamalera, rodzaj mączki kukurydzianej, otrzymanej z przemiału ziaren kukurydzy poprzednio moczonych w roztworze zasadowym, przeważnie wodzie wapiennej. Tradycyjnie, indianie meksykańscy moczyli ziarna kukurydzy w ługu wypłukanym z popiołu drzewnego. W kukurydzy poddanej takiemu procesowi kilka ważnych aminokwasów, szczególnie lizyna (konieczna w zapobieganiu m.in. pelagrze) staje się łatwiej przyswajalnych. Kukurydza poddana takiej obróbce chemicznej ma więc wiekszą wartość odżywczą i charakterystyczny smak, łatwo rozpoznawalny m.in. w plackach tortilla. Wykorzystanie normalnej mąki kukurydzianej w przepisach na potrawy meksykańskie nie pozwoli więc na pełne odtworzenie charakterystycznych smaków tej kuchni.

Niektóre dania kuchni meksykańskiej:

  • tortilla
  • burrito
  • enchiladas
  • tacos
  • nachos
  • salsa
Wybierz miasto w którym jesteś, a następnie restaurację z której chciałbyś złożyć zamówienie: Szczecin Koszalin Goleniów
Poleć nas znajomym

Spodobała Ci się nasza oferta? Poleć nas swoim znajomym.

Korzystanie z serisu oznacza akceptację Regulaminu